Moderering

I täten av debatten

Det kan verka så enkelt att leda en paneldebatt, konferens eller annat arrangemang. Det är väl bara att prata på, möjligen med hjälp av ett manus. Visst går det att ”bara prata på” om man har den gåvan. Men de allra, allra flesta behöver kombinera sin förmåga att bara prata på, med noggranna förberedelser och en tydlig bild av vilka som ska ledas i samtal, vad som är syftet med uppdraget och så vidare.
Vi anlitas då och då som moderatorer för olika event vilket har gett oss en kunskapsbank som vi tänkte dela med oss av i fem punkter.Fem tips om du ska leda ett samtal på en scen:
  1. Var noga med att du förstår syftet med samtalet innan det startar. Vad skulle du önska, och arrangören förvänta sig, att publiken känner efter debatten?
  2. Din roll är att leda, inte stå i rampljuset. Din viktigaste uppgift är att få samtalsdeltagarna och det de tillför samtalet att komma fram, inte att du ska få cred för dina smarta frågor.
  3. Våga ställa de ”dumma frågorna” om du tror att det lockar fram ”rätt” information.
  4. Försök fördela ordet rättvist. Det ser inte snyggt ut om bara den som talar högst och utan inandning får utrymme. Var lyhörd även för de mer tillbakalutade deltagarna.
  5. Var publikens röst. Om du förberett dig genom att lära dig målgruppen ökar förutsättningarna att du ställer de rätta frågorna, ger publiken de svar som de önskar. Är talarna otydliga, krångliga eller använder svåra ord. Sätt dig in i publikens situation och be talaren konkretisera vad den menar.
 Det kan förstås vara skönt att slippa nervositeten och den tid och energi som krävs för att förbereda modereringen. Ett sätt att se till att uppdraget sköts professionellt och att du slipper lägga ner den energi som krävs inför ett modereringsuppdrag är att anlita såna som oss. Hör av dig så kan vi pratas vid om vad det är ni behöver.

Kontakta oss

Relaterade case

Umeå Jazzfestival

Abisko Mountain Lodge

Örnsköldsviks Gymnasium

Höga Kusten-löftet

Talangattraktion Höga Kusten

Miva Rätt sort

Destination Höga Kusten

Mjälloms

Friluftsbyn

Bosch Rexroth

High Coast Destillery

Världsklass Örnsköldsvik

TM Konsult

Övikshem

Gårdsbutiken

Veckefjärden

Electrolux

JM KVM

JBN

Stringo