Skapa digitala kampanjer utifrån tydliga och mätbara mål

Christoffer Östman och Frank Eriksson föreläste om digitala kampanjer när Digistad Örnsköldsvik bjöd in till frukostseminarie på House Be. Här kommer därför våra bästa tips vad du ska tänka på inför, under och efter en digital kampanj.

Även om budskapets utformning är av största vikt för en lyckad kampanj är det lika viktigt att tänka ut hela processen kring kampanjen i förväg. Det vill säga först och främst vad som är syftet med din kampanj, där efter målsättning och vilka värden som ska mätas, sen bevakning under kampanjens gång och avslutningsvis uppföljning och analys av resultat.

Men vi startar med syfte; Vill du öka varumärkesmedvetenheten, skapa leads, öka försäljningen av en produkt eller tjänst eller kanske nå ut med korret information? Efter syfte är det dags att definiera målet, eller ”hur” syftet ska uppnås. Kanalval för kampanjen sker sedan baserat på målsättningen och vilken kanal som bäst kan leverera för dina önskade mätbara värden.

Vi rekommenderar starkt att du redan från start i kampanjen förstår vikten av att samla in rätt mätvärden samt ser över dina förutsättningar för att implementera tekniska lösningar på den landningssida kampanjen ska leda till. På så sätt kan du få exakt den data du vill och dessutom mäta den i realtid. En stor fördel med det tillvägagångssättet är att du enkelt kan följa kampanjen för att göra eventuella justeringar i antingen budget, målgrupp eller annat. När kampanjen sedan är avslutad är det dags att analysera din data och lära inför framtiden. Har du gjort grundarbetet noggrant ska resultatet vara lätt att tolka och du ska veta vad dina spenderade kronor gett för resultat.

Checklista för en lyckad digital kampanj

Tydligt syfte och mål med kampanjen

Välj kanaler efter det som passar din målsättning

Planera vilka verktyg du ska använda för mätning och vilka mätvärden som är viktiga och relevanta

Var aktiv även under kampanjens gång för att kunna finjustera exempelvis budget och målgrupp

Följ upp dina resultat för ökad kunskap inför framtida kampanjer

Vill du ha hjälp med utformning av innehåll eller en strategi för din digitala kampanj? Hör gärna av dig till oss!

Kontakt

Frank Eriksson

Social Media Manager / Skribent

070-341 98 44