En UX-writer jobbar tillsammans med UX-designers för att uppnå samma mål. Men där UX-designern ser till användarupplevelsen ur ett tekniskt och visuellt perspektiv, tar UX-writern orden till hjälp för att guida användaren framåt på bästa sätt.
Viktiga faktorer när vi tar fram UX-anpassade texter är till exempel:
Tillgänglighetsanpassning kan ibland kännas som en krånglig pålaga – men faktum är att lättbegripliga texter alltid presterar bättre. Ett krångligt språk utesluter en del av läsarna, och minskar alltså träffytan för din text. Ett enkelt sätt att kontrollera läsbarheten är att testa din text enligt Läsbarhetsindex, LIX. Denna artikel har till exempel ett LIX-index på 36, vilket betecknas som lättläst, skönlitteratur, populärtidningar.
Det brukar ofta sägas att skillnaden mellan copywriting och UX-writing är att medan copy handlar om att sälja, så handlar UX-writing om att hjälpa. Det är sant, på så vis att målet i det enskilda uppdraget är att hjälpa användaren att navigera på ett smidigt sätt. I många sammanhang – men absolut inte alltid – finns ju ändå ett köp av produkter eller tjänster med i bilden.
UX-tekniker kan också missbrukas för att styra användaren till val som den kanske inte skulle ha gjort. Tänk till exempel på gömda ”finstilta texter”, vilseledande popuprutor eller förikryssade rutor om att ta emot ett alltför frekvent nyhetsbrev om, säg, nymfparakiter. Detta kallas ibland för ”dark UX” och går helt emot syftet med den UX vi jobbar med – där är ju målet att användaren ska känna sig fullt informerad, trygg och nöjd med sitt val.
Vi på Devocy har både designers och formgivare och med stor kunskap inom UX. Funderar du på hur din webbkommunikation kan bli bättre ur ett UX-perspektiv? Välkommen att höra av dig!