4 viktiga faktorer för en välfungerande webbplats

En välfungerande och välskött webbplats är viktigt för besökarens intryck av din verksamhet och för en stark närvaro online. Precis som att du regelbundet tar hand om din hälsa, behöver även din webbplats regelbunden omsorg för att den ska fungera optimalt, fylla sin funktion och stärka ditt varumärke.

Lockande och tydligt budskap, en design som tilltalar och stärker ditt varumärke och hur du guidar din besökare genom din webbplats är exempel på viktiga webbdelar. Det många glömmer är däremot att regelbundet se över de viktiga tekniska aspekterna som utgör grunden för att webbplatsen ska kunna fungera optimalt.

Nedan listar vi fyra faktorer som är viktiga att hålla koll på gällande din webbplats:

1. Prestanda och laddningstider

En av de mest avgörande faktorerna för en bra användarupplevelse är hur snabbt sidorna på webbplatsen laddar. Långa laddningstider kan leda till att besökaren snabbare lämnar webbplatsen. Du tappar därmed inte bara en potentiell kund, utan får även en försämrad ranking på sökmotorer. Använd verktyg som Google PageSpeed Insights eller GTmetrix för att analysera laddningstiden och identifiera eventuella flaskhalsar. Se till att optimera bilder, minifiera filer och använda cachning för att förbättra prestandan.

2. Tillgänglighet och mobilvänlighet

Se till att din webbplats följer tillgänglighetsstandarder som WCAG och att webbplatsen är lätt att använda utan hinder av alla besökare, inklusive personer med olika funktionshinder. Kontrollera också att webbplatsen erbjuder en sömlös upplevelse på alla enheter. Mobilvänlighet är inte bara viktigt för användarupplevelsen utan också ur ett SEO-perspektiv, då Google prioriterar mobilanpassade webbplatser i sina sökresultat.

3. SEO och tekniska fel

För att leda besökare till din webbplats är det viktigt att webbplatsen enkelt kan hittas när någon söker efter de produkter eller tjänster som du erbjuder. Använd verktyg som Screaming Frog för att kontrollera att din webbplats använder korrekt metadata, inklusive titlar, meta-beskrivningar och canonical-länkar, samt att det inte finns några trasiga länkar, 404-sidor eller andra tekniska fel.

4. Säkerhet och uppdateringar

Säkerheten för din webbplats är oerhört viktig för att skydda både din och dina besökares data. Se till att din webbplats använder HTTPS-kryptering för att säkerställa att all kommunikation är säker. Uppdatera regelbundet din webbplatsplattform, teman och tillägg för att täppa till eventuella säkerhetsrisker. Dessutom kan regelbundna säkerhetsskanningar hjälpa till att identifiera och åtgärda potentiella sårbarheter.

Låter det krångligt? Hör av dig! Vi erbjuder allt från paketerade tekniska hälsocheckar till mer avancerade skräddarsydda lösningar där vi går igenom din webbplats ur ett tekniskt perspektiv och lämnar rekommendationer på åtgärder.

Kontakt

Niklas Olsson

Strategisk webbutvecklare

070-635 46 67